Windows 8.1 alanında sona er: Daha az popüler işletim sistemi sona ermek üzere. Zaten bugün, neredeyse hiçbir kullanıcı bunu kullanmıyor, Ocak 2023’te işletim sistemi Patchday’de son kez kötü amaçlı yazılımdan koruma patchwork alacak.
Microsoft, Apple’ın iPad’ini zamanında popülerleştiren dokunma bandına atlamayı başaralı uzun zaman oldu. Windows 7 de tabletlerde çalıştırdı, ancak sağdan çok kötü. Windows 8’in bunu düzeltmesi gerekiyordu: 2012’de piyasaya sürülen işletim sisteminin birkaç yeni özelliği iPad’e karşı durma potansiyeline sahip olabilir. Microsoft her iki dünyanın da en iyisini birleştirmek istedi ve karma bir işletim sistemi oluşturdu. Başka bir deyişle: Windows 8 masaüstü bilgisayarlar ve dizüstü bilgisayarlar için değil, aynı zamanda dokunmatik ekranlı (tabletler ve bu özelliğe sahip birkaç yüksek fiyatlı dizüstü bilgisayar) cihazlar için de uygundu. En azından teoride, Windows 8 bahsedilen cihaz türleri için yapılmıştır. Kullanıcı topluluğu sistemi yıllarca reddetti ve çok fazla dağıtım kazanmadı. Bu, web sitesi trafik sıralamasındaki kurulumlar açısından, Windows 8 ve Windows 8.1’in “daha fazla çalışma” altında düşük yüzde aralığında yer alması nedeniyle azalmaktadır.
Bugün, Windows 8 esas olarak bazı kullanıcıların zihninde (çoğunlukla negatifte) tutturulmuş, ancak artık neredeyse hiçbir PC’ye yüklenmemiş. Windows 8 veya 8.1 ile birlikte gelen bilgisayarlar için, kullanıcılar genellikle Microsoft’un Windows 10’a ücretsiz yükseltme teklifini kabul etti ve (sevilmeyen) eski sistemin yerini aldı. Windows 8.1’i sıçrama tahtası olarak kullanmak istemeyen ve yükseltmek istemeyen, ancak daha yeni bir işletim sistemi yüklemek isteyenler bile bunu yapma fırsatına sahiptir: Windows 10/11 kurulum iletişim kutusu Windows 8 (.1) anahtarlarını ve Windows 7 lisans anahtarlarını kabul eder.
Yaklaşan Windows 8.1 Güncellemesi Kapalı: Ne Yapmalı?
İncelemede Windows 8.1: Reddedilen işletim sistemi

Windows 8(.1) kutucuğu GUI’ si, bu işletim sistemi için Windows 11’in ortalanmış görev çubuğu kadar biçimlendirici ve yenilikçidir. İkinci işletim sistemi daha iyi gelir farkı ile.
Windows 8.1 sürümü, Windows 8’i bu kadar popüler olmayan bazı zayıflıkları düzeltti,ancak 8.1 sistem sürümü bile popülerlik açısından neredeyse hiç zemin hazırlayamadı. Örneğin, Windows 8.x’ in Başlat menüsü olarak program çağrıları sunan ve her zaman tam ekran modunda çalışan bir kutucuk arabirimi vardı. Döşeme arayüzü stilde bir molaydı, pencereli masaüstü bilgisayarda çalışan ve şu anda Windows tuşuyla Modern UI kutucuk arayüzü olarak adlandırılan eski Metro’u çağıran herkes, iki dünya arasında ileri geri geçiş yaptı. Bazıları birbirine ait olmayan şeyin birlikte büyüdüğünü belirtmiş. Örneğin, masaüstü ortamında bir YouTube videosu izlediyseniz, videoyu tamamen Metro ile kapladınız. Bu, Windows 7 Başlat menüsünde farklıydı, bu öncül motor sistemiyle, Başlat menüsü ekranın sadece küçük bir bölümünü kaplamıştı.
Boyut oranlarından bahsetmişken: Geniş Windows 8 Başlat menüsü, PC için bir başlangıç arayüzü olarak da hizmet etti. Windows 8’i önyüklediyseniz, masaüstünü değil, hantal görünümlü Metro kullanıcı arabirimini gördünüz. Klasik masaüstüne gitmek istiyorsanız, “Masaüstü” adlı bir kutucuğa tıklamanız gerekiyordu. Windows 8.1 fabrikada masaüstüne geri ön yüklendi ve bilgisayarınızı kullanırken Metro veya Masaüstü’nü kullanmaya başlamak isteyip istemediğinizi seçmek için görev çubuğu ayarlarına bir seçenek ekledi. Döşeme konsepti, Windows 10’a kadar dayandı ve dahil olmak üzere, Windows 11 bu arada anakronik çalışma konseptinin son kalıntılarını sildi. Buna ek olarak, Microsoft Başlat düğmesinin kaldırılmasıyla kullanılabilirlik sahtesi yaptı: Windows 8, Windows 95 ile tanıtılan öğeyi görev çubuğundan sildi. Windows 8.1, ciddi kullanıcı hoşnutsuzluğu yaşadıktan sonra Başlat düğmesini geri getirdi.
Ancak, eleştirmenler tarafından umut edilen işleve sahip değildi: Her zamanki gibi, bu arada artık Windows Vista / 7’nin renkli aydınlatma etkisine sahip olmayan Başlat düğmesi Modern kullanıcı arabirimini açtı. Klasik Başlat menüsünden iz yok. Diğer sıkıntılar, popüler arayüz Aero Glass’ın atlanmış olmasıydı (sadece Windows 10 nüanslarda Akıcı Tasarım ile yeniden ortaya çıktı, bu görünüm Windows 11’de de mevcut). Uygulama desteği ve kendi uygulama mağazası Windows 8’in (.1) avantajlarıydı, ancak (dokunmatik) uygulama yelpazesi, Windows 10 mağazasının ilk günlerinde olduğundan daha da seyrekti. Uygulamalar Windows 8’de (.1) her zaman tam ekran modunda çalışır, çünkü Windows 10 bu isteğe bağlıdır. Bazı Windows 8.1 hastaları bu teknik başarıyı Stardock’un ModernMix shareware’i ile yükseltti.